У Львові відбудуться урочистості з нагоди 25-річниці Спілки української молоді
  • Птн, 03/10/2014 - 14:44

4 жовтня у Львові відбудуться урочистості з нагоди 25 річниці СНУМ-СУМ (Спілки української молоді в Україні). Місце проведення – конференц-зал філософсько-богословського факультету Українського католицького університету, вул. Хуторівка, 35а, м. Львів - повідомляють організатори.

Серед почесних гостей урочистостей:
- владика Венедикт (Алексійчук), єпископ-помічник Львівської архиєпахії
- Андрій Садовий, міський голова Львова
- Андрій Соколов, один зі засновників СНУМ (Спілька Незалежної української молоді)
- Ігор Деркач, перший голова СНУМ, депутат Верховної ради першого скликання

 

Програма:
12:00 − святкова літургія
14:00 − урочиста академія. Святковий концерт.

 

Історична довідка

Ідея створення незалежної всеукраїнської молодіжної організації зародилася серед молодих членів Української Гельсінської Спілки у червні 1989 року. Перша організація «Спілка Української Молоді» (СУМ) створена у Харкові в травні 1989 року. На той момент вона налічувала, згідно одних джерел 20 членів та 10 прихильників, згідно інших - 7 осіб. Влітку 1989 року організаційно оформилися перші осередки, які пізніше поширилися в усій Україні.

19 серпня  1989 року у підніжжі гори Маківка було оголошено про створення СНУМ. В Статуті було записано: «Керуючись принципами гуманізму та демократії, СНУМ ставить собі за мету патріотичне виховання молоді в дусі відданості справі побудови незалежної, демократичної Української держави». У вересні 1989 року утворюється організація СНУМ у Києві. На обласній конференції Народного Руху України за перебудову 27-28 жовтня 1989 р. організаційно оформився Тернопільський СНУМ. У жовтні ц.р. виникає СУМ у Луцьку, у листопаді − на Буковині та в Івано-Франківську.

Починаючи з літа 1989 р. по травень 1990 кількість снумівських обласних організацій збільшується до 18. Загальна чисельність членів СУМ/СНУМ на той час становила понад тисяча молодих людей. Існував також осередок СНУМ у Перемишлі, в Польщі, який був пов'заний з Львівським СНУМом.

Від серпня 1989 р. до травня 1990 р. снумівські організації зорганізували 27 масових акцій ( з них 23 заборонених владою ), в яких взяли участь понад 64 тисячі молоді.

В травні 1990 року в Івано-Франківську відбувся Всеукраїнський з'їзд, який проголосив утворення Спілки Незалежної Української Молоді. Головою СНУМ було обрано Ігоря Деркача, народного депутата України.

З проголошенням незалежності України 24 серпня 1991 року головне завдання СНУМ виявилося виконаним. На Другому Великому зборі Спілка приймає ряд важливих змін в статуті, визначивши виховний зміст своєї діяльності головним напрямком роботи. Одночасно змінено назву на СУМ − Спілка Української Молоді в Україні.