У Львові вшанують пам’ять померлих новонароджених та ненароджених дітей
  • Срд, 11/10/2023 - 14:56

15 жовтня 2023 року львів’ян запрошують молитовно вшанувати пам’ять дітей, що померли в утробі або невдовзі після народження. Вже вшосте пам’ятний захід проведе Перинатальний госпіс «Слід Життя».

Цей захід присвячений Всесвітньому дню обізнаності про перинатальну втрату (BabyLoss Awarness Day), який щороку з 1980-х відзначають у світі в жовтні.

«Жовтень ‒ місяць обізнаності про дитячу смерть і про втрати під час вагітності, що має на меті привернути увагу суспільства до внутріутробної смерті, спонтанних викиднів, неонатальної смерті і синдрому несподіваної дитячої смерті (SIDS синдром). Всі заходи, які здійснюються впродовж жовтня, і особливо в часі тижня навколо 15 жовтня, презентують найбільш відповідну можливість щоб інформувати, навчати, вивчати, окреслити причини і надати поштовх в напрямку дослідження і попередження та профілактики дитячої смертності», – зазначають на сайті Перинатального госпісу.

Традиційно 15 жовтня львів’яни зберуться на спільну молитву і творення «Світлової Хвилі» – міжнародної акції, започаткованої на початку 2000-х років. Запалення свічок о 19:00 творить символічний світловий ланцюг між різними країнами світу. Цей захід об’єднає сім’ї, що пережили перинатальну втрату, їхніх друзів та близьких, усіх небайдужих.

Особливість цьогорічного Дня пам’яті дітей, що відійшли до вічності під час вагітності, – зміна локації. Протягом п’яти років ця акція відбувалася в Архикатедральному Соборі святого Юра. Цьогоріч учасників кличуть на площу Ангелів біля львівського Гарнізонного храму між вулицями Театральною та Шевською. Ще донедавна площа перед храмом апостолів Петра і Павла носила ім’я Стефана Яворського, проте за рішенням сесії Львівської міської ради від 23 серпня 2023 року, її було перейменовано, а в День Незалежності – відкрито. Відтак символічно, що захід пам’яті «маленьких ангелів» відбудеться на однойменній площі.

Перинатальний госпіс «Слід Життя» – це неприбуткова організація, яка є першою пропозицією перинатальної паліативної опіки та допомоги в Україні. Вже декілька років спільнота об’єднує батьків, що пережили перинатальну втрату. Госпіс надає можливість отримувати висококваліфіковану і міждисциплінарну допомогу сім’ям, дітям яких під час вагітності було діагностовано невиліковну хворобу або несумісні з життям відхилення у розвитку.