У Папській академії для життя прокоментували висловлювання її очільника щодо допустимості евтаназії
  • Втр, 25/04/2023 - 11:18

У понеділок Папська Академія для життя видала заяву щодо висловлювань свого глави – Архиєпископа Пальї – на тему допустимості евтаназії.

Інституція заявила, що її провідник «повторює своє «НІ» щодо евтаназії і самогубства з допомогою лікаря, цілком погоджуючись із Учительським Урядом».

Як подає Академія, слова Арх. Пальї стосувались рішення італійського Конституційного Суду і «окремої італійської ситуації». Академія додає, що, за словами її очільника, не йдеться про «моральні перемовини», а про «юридичне посередництво» у сфері самогубства з допомогою, так, щоб у певних випадках воно залишалось нелегальним, а у інших вже отримало легалізацію.

Минулого року через нижню палату італійського парламенту пройшов законопроект, що декриміналізує самогубство з допомогою. Рішення у цій справі ще мають прийняти у верхній платі. В такий спосіб парламент може вийти назустріч рішенню Конституційного Суду від 2019 року, який запропонував легалізацію евтаназії у випадку, якщо виконуються певні умови: життя особи підтримується з допомогою спеціалізованих медикаментів, вона страждає від невиліковної хвороби і переживає фізичний чи психічний біль, який вважає нестерпним; а також цілком усвідомлює свої вчинки та їхні наслідки.

Позиція Архиєпископа Вінченцо Пальї є дуже двозначною. З одного боку, він говорить про моральний спротив евтаназії, а з іншого – маємо справу із схваленням певного «компромісу» із позицією Конституційного Суду.

Таку ж позицію Арх. Палья демонструє у справі абортів: минулого року в одній із програм на італійському телебаченні він сказав, що легальне вбивство ненароджених дітей є одним із фундаментів суспільного життя в Італії і Церква не має наміру щось в цьому плані змінювати.

Нагадаємо, що Папську Академію для життя створив св. Папа Іван Павло ІІ у 1994 р. з метою оборони католицького вчення у сфері біоетики. Проте в часи понтифікату Франциска ця інституція швидше займається ставленням під сумнів того, що Церква окреслила як цінності, що не піддаються обговоренню. Впродовж останніх років, як пише NCRegister.com та PCh24.pl, Академія займається випрацюванням нового богослів’я статевості в такий спосіб, щоб дати можливість подружній парі… використовувати контрацепцію та in vitro.