У Римі відкрили новий офіс CNEWА, фундації, що допомагає Східним Церквам
  • Нед, 28/01/2024 - 15:07
Благодійна організація CNEWA, заснована 1926 року Папою Пієм ХІ, надає допомогу християнам на Близькому Сході, в північно-східній Африці, Індії та східній Європі. В Україні CNEWA упродовж багатьох років підтримує різні проекти УГКЦ й посилила цю підтримку під час повномасштабної війни. У липні 2023 р. ця організація відкрила свій офіс у Римі, щоб поглибити зв’язок з центром Католицької Церкви та мати новий осередок для збирання пожертв в Італії та Європі.

Via della Conciliazione (з італ. Вулиця Примирення) поєднує центр Риму з базилікою Святого Петра та Ватиканом. Тут завжди жваво. По ній проходить багато людей, які просто хочуть відвідати Ватикан, або перебувають тут у справах. Здебільшого це духовенство, богопосвячені особи чи миряни, що прямують до одного з офісів Святого Престолу, католицьких інституцій чи фундацій. 3 липня 2023 р. на цій вулиці, в Палаці Конвертенді, де розміщена Дикастерія Східних Церков, відкрився новий офіс «Католицької Асоціації для надання допомоги Близькому Сходові», CNEWА.

Майже 100 років благодійної діяльності

Ця асоціація була заснована ще 1926 року Папою Пієм ХІ, а згодом вона розширила свою діяльність на підтримку Східних Католицьких Церков у інших частинах світу й сьогодні надає допомогу християнам на Близькому Сході, в північно-східній Африці, Індії та східній Європі.

В Україні CNEWA вже упродовж багатьох років підтримує душпастирські проекти Української Греко-Католицької Церкви, а після початку повномасштабного вторгнення з боку Росії, ця організація допомагає Церкві відповідати на нагальні гуманітарні потреби українців через забезпечення населення продуктовими наборами, підтримку медичних закладів, організацію тимчасового житла для внутрішньо переміщених осіб тощо.

Мета нового офісу в Римі

«Головний офіс CNEWA в Нью-Йорку вирішив відкрити офіс в Римі з двох причин: перша полягає в тому, щоб поглибити зв'язок з центром Католицької Церкви, а друга – мати новий осередок для збирання пожертв в Італії та Європі», – зазначив в інтерв’ю для Vatican News отець Марко Сканделлі, референт з юридичних питань CNEWA в Італії.

Щоб досягти цієї мети, як пояснює священник, потрібно «побудувати новий спосіб мислення в Європі, тому що зазвичай люди тут думають, що Церква перебуває в скруті тільки в Африці або Азії, але мало хто знає про потреби Східних Церков на Близькому Сході, в Ефіопії, північно-східній Африці, східній Європі та Індії». Будучи римо-католицьким священиком, о. Марко, однак, усвідомлює багатство, яке становлять Східні Церкви. «Як казав Іван Павло ІІ, “Церква повинна дихати двома легенями”, – зазначає він, – Східні Церкви є початком нашої історії, бо вони є в головних місцях, звідки почалася Вселенська Церква. Тому ми повинні допомагати нашим людям мати більш глобалізований погляд на світ, а особливо на нашу спадщину і на себе самих».

У новому офісі CNEWA у Римі

У новому офісі CNEWA у Римі

Відновити зв’язки

«Ми перебуваємо на початковому етапі діяльності нашого офісу, тому все є новим як для мене, так і для людей, які керують нью-йоркським офісом, – розповідає Анна Куцціоль, менеджер з адміністративних питань. – На початку моїм головним завданням було облаштувати офіс, і мені довелося взаємодіяти з працівниками Дикастерії Східних Церков, які дуже підтримали мене і допомогли зрозуміти, як все функціонує тут, у Ватикані». Вона додала, що в Римі був попередній офіс, який CNEWA намагалася відкрити, але вони так і не змогли повноцінно розпочати роботу. «Отже, наша перша мета – повідомити всім, що ми тут, що ми готові розпочати нову співпрацю, що ми можемо сконтактувати всіх зацікавлених з офісом CNEWA в Нью-Йорку, – підкреслила Анна. – З цією метою 10 січня цього року ми організували день зустрічі з представниками деяких дикастерій та фундацій, які в минулому співпрацювали з CNEWA, але з якими втратився зв’язок».

Учасники зустрічі, організованої офісом CNEWA у Римі 10 січня 2024 року

Учасники зустрічі, організованої офісом CNEWA у Римі 10 січня 2024 року

Активна діяльність нового офісу

Новий офіс CNEWA також взяв участь у деяких заходах, що відбулися у Вічному місті, таких як міжнародна конференція “Екуменічна візія східних католиків у діалозі з православними” (15-16 листопада 2023 р.), спонсорами якої виступили CNEWA та L'Oeuvre d'Orient, а також XVI День асоціацій Святої Землі (11 листопада 2023 р.), який об'єднав волонтерської асоціації, що підтримують проекти на Святій Землі. Крім того, о. Марко Сканделлі представляв CNEWA на конференції під назвою “З миром ніщо не втрачено, з війною все може бути втрачено. Роздуми про конфлікт на Святій Землі”, організованій в “Міжнародному центрі миру” в Сольяно-аль-Рубіконе (регіон Емілія-Романья, Італія). «Ми були там з отцем Ібрагімом Фалтасом, вікарієм Кустодії Святої Землі, і говорили про ситуацію, що склалася там після 7 жовтня, –  розповідає о. Марко. – Як CNEWA ми допомагаємо Східній Церкві у Святій Землі і намагаємося дати надію місцевим мешканцям, дати їм можливість залишитися там. Для того, щоб будувати мир, нам потрібні християни на цій території».

Учасники конференції “Екуменічна візія східних католиків у діалозі з православними” (листопад 2023 р.), яку спонсорували CNEWA та L'Oeuvre d'Orient

Учасники конференції “Екуменічна візія східних католиків у діалозі з православними” (листопад 2023 р.), яку спонсорували CNEWA та L'Oeuvre d'Orient

Місце, де чекають на друзів

Співробітники офісу CNEWA в Римі радіють новому початку. «Це багато значить для мене, тому що я християнка, і можливість робити щось, що може допомогти людям, мотивує мене виконувати свою роботу якнайкраще», – каже Анна. Незважаючи на деякі виклики, зокрема, різні часові пояси та різницю в менталітеті між американцями та європейцями, вони готові працювати в дусі синодальності. «Ми завжди на зв’язку з нью-йоркським офісом через щотижневі зустрічі, тож можемо співпрацювати і розробляти нові стратегії, які можуть бути ефективними не лише в Америці, але й тут», – пояснює вона.

«Ми хочемо, щоб люди, які приїжджають з різних країн до Ватикану, знали, що тут є офіс CNEWA, де вони можуть нас знайти і де ми їх чекаємо як друзів: ми тут для того, щоб налагоджувати нові зв’язки, зустрічатися з людьми, і хочемо бути знаком Божого милосердя і Його дружби», – підкреслює отець Марко.