У Ватикані концертом розпочали спомин першої річниці смерті Бенедикта XVI
  • Чтв, 21/12/2023 - 22:35

Вчора ввечері спомин першої річниці смерті Бенедикта XVI розпочався концертом у церкві колегії Німецького цвинтаря у Ватикані. Саме в цьому коледжі оселився кардинал Йозеф Ратцінґер, коли прибув до Ватикану в 1982 році і, за призначенням Івана Павла ІІ, став префектом Конгрегації Доктрини Віри. Потім впродовж 23 років щочетверга відправляв там ранкову Євхаристію.

Як розповів ректор коледжу о. Конрад Бестле, покійний Папа був дуже прив’язаний до цієї церкви, оскільки вона стоїть на місці колишнього цирку Нерона, де багато перших християн зазнали мученицької смерті, пише Vatican News.

Концерт у виконанні симфонічного оркестру з регіону Венеція був організований Фондом Йозефа Ратцінґера, пам’ятаючи про велику любов Бенедикта XVI до музики. Як згадує секретар фундації проф. П’єрлука Аззаро, небагато пап так цінували й розуміли музику, як Бенедикт XVI. Він багато цитував промову покійного Папи про три джерела музики. Вона була виголошена у 2015 році з нагоди присвоєння Папі-емериту почесного докторського ступеня Академії музики та Університету Івана Павла ІІ у Кракові. Ось фрагмент, який зацитував проф. Аззаро.

Бенедикт XVI: Три джерела музики

«Її першоджерело — досвід любові. Коли люди були зачаровані любов’ю, перед ними відкрився інший вимір існування, нова величина і перспектива реальності. Вона також стимулювала виражати себе по-новому. Поезія, спів і музика загалом народилися з цього досвіду потрясіння, з цього відкриття нового виміру життя. Друге джерело музики – це переживання смутку, дотику смерті, болю і глибини існування. І в цьому випадку відкриваються в протилежному напрямку нові виміри реальності, які не можуть знайти відповідь лише у словах. Нарешті, третє місце походження музики — це зустріч із тим, що Боже, яке від початку певною мірою визначає те, що людське. Тут найбільше присутнє щось зовсім інше і щось абсолютно велике, що пробуджує в людині нові способи самовираження. (…) Можна сказати, що якість музики залежить від чистоти та прекрасності зустрічі з тим, що є Боже, із досвідом любові та страждання. Чим чистішим і правдивішим є цей досвід, тим чистішою та величнішою буде музика, яка народжується та розвивається з нього».

Концертом у коледжі Німецького кладовища у Ватикані розпочалося відзначення першої річниці смерті Бенедикта XVI. 30 та 31 грудня у цьому ж коледжі відбудеться міжнародна конференція, присвячена вченню та спадщині покійного Папи. Будуть присутні друзі та експерти з його навчання, зокрема: о. Федеріко Ломбарді і кардинал Герхард Л. Мюллер. 31 грудня на вівтарі катедри в базиліці св. Петра о 8.00 Святу Месу відслужить Архиєпископ Ґеорг Ґенсвайн, особистий секретар Бенедикта XVI. Потім у колегії німецького кладовища він поділиться спогадами про останні роки життя покійного Папи.