У Ватиканській бібліотеці відбувається зустріч про цифрові технології
  • Птн, 22/03/2024 - 15:52
У Ватикані та Римі відбувається проміжна зустріч Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та інституцій (IFLA), найважливішої бібліотечної організації, членом якої є Ватиканська Апостольська Бібліотека. В програмі – зосередження уваги на дослідженням, практиках стійкості та повторного використання цифрових колекцій.
 

Ватиканська Апостольська Бібліотека (BAV) в п’ятницю, 22 березня 2024 р., приймає перший день триденної міжнародної зустрічі, організованої Міжнародною асоціацією бібліотечних асоціацій та інституцій, якої вона є членом. Мета курсу – надати можливість для професійного розвитку та кваліфікованого нетворкінгу. «Ми також зустрічаємося з керівниками бібліотек та федерацій бібліотечних асоціацій з усього світу, щоб разом переглянути та обмінятися досвідом щодо збору, збереження та надання доступу до бібліотечних фондів, які зростають з роками», – зазначає в коментарі для ватиканських медіа префект BAV о. Мауро Мантовані.

Перший день присвячений викликам у сфері збереження цифрових документів, з акцентом на дослідженнях і сучасних практиках щодо стійкості та повторного використання цифрових колекцій; зокрема, буде представлено довгостроковий проект цифрового збереження Ватиканської бібліотеки. «Збереження всієї цифрової документації, завдяки розвитку технологій, вдосконалюється», – зазначає префект. Інші два дні, що проводитимуться в Римі, пов'язані з темами інформаційних наук.

Роль штучного інтелекту в бібліотечній справі

«Були часи, коли BAV зіткнулася з розвитком нових технологій і відбувався процес модернізації, який вплинув як на структуру, так і на персонал. Ми вважаємо, що варто замислюватися і про майбутнє, бути готовими для того, щоб відкритися на те, щоб зробити доступним все, що маємо, для сприяння культурі, для пошуків істини, також використовуючи обмін з реаліями, які набули такого ж досвіду», – додає префект.

Ділячись думками про те, наскільки штучний інтелект впливає на роботу в бібліотеці, о. Мауро зазначає: «У нас є кілька дуже цікавих проектів, які також використовують ШІ, наприклад, щодо розпізнавання зображень, пошуку тексту з можливостями, які були немислимі в минулому». Водночас, священник наголошує, що штучний інтелект повинен перебувати під керуванням мудрості, «яка відсилає до особистого виміру, який ми покликані розвивати», бо «людський вимір не можна приносити в жертву, його потрібно підтримувати, також і завдяки ШІ». Йдеться про те, щоб не забувати про додану вартість виміру стосунків, який може вирізняти Апостольську бібліотеку навіть через двадцять років «з якнайкращими інструментами для пошуку доброго, істинного і прекрасного».