Ватикан дав згоду. Німецький Синодальний шлях продовжує роботу
  • Чтв, 28/03/2024 - 17:27

Перші наслідки угоди між Католицькою Церквою в Німеччині та Святим Престолом вже помітні. Конференція єпископату Німеччини та мирянський Центральний комітет німецьких католиків вирішили продовжити роботу Синодального шляху.

Як оголосили єпископи в четвер, створено спеціальні робочі групи, які збиратимуться на надєпархіальному рівні для обговорення тем, важливих для всього процесу реформи, пише pch24.pl.

Одна з груп займатиметься питанням «гендерного різноманіття», тобто ЛГБТ-ідеологією з акцентом на питанні трансгендерності. Друга – священниками, які покинули своє служіння через вступ у статеві стосунки з іншою особою. Третя –роллю жінки в Церкві та її доступ до церковного служіння та посад. Четверта - благословеннями для неподружніх пар, як гетеро-, так і гомосексуальних. П’ята група має обговорити питання долучення мирян до виборів єпархіального єпископа, але її склад ще потребує доповнення.

Раніше функціонувала робоча група, яка займалася підготовкою т. зв. Синодального відділу - органу, який мав підготувати шлях для створення Синодальної ради. Рада має бути інституцією, що складається з єпископів і мирян, і візьме на себе фактичне управління Католицькою Церквою в Німеччині. Через критику з боку Ватикану робота над створенням Ради була обмежена, хоча й не припинена повністю.

Зустріч німців і представників Римської курії відбулася у п'ятницю, 22 березня. Ватикан представляли ключові посадові особи, такі як кардинал-держсекретар П’єтро Паролін та голови головних дикастерій. Було прийнято рішення продовжити роботу Синодального шляху, хоча й у більш тісній координації з Римом, ніж раніше.

У лютому Папа Франциск доручив кардиналу Маріо Ґреку, голові Синоду про Синодальність, створити 10 синодальних комісій для роботи над низкою питань. Усі теми, які обговорюються на німецькому Синодальному шляху, також будуть обговорюватися в цих комітетах.