Ватикан: розпочала роботу Комісія "Новомученики - свідки віри"
  • Втр, 14/11/2023 - 10:58

Комісія, яку Папа Франциск скликав у рамках приготування до Святого Року 2025, накреслила напрямні щодо збору інформації та дослідження життя свідків віри, які протягом першої чверті ХХІ століття пролили кров за Христа.

Як ми повідомляли, 5 липня 2023 р. у Ватикані було оприлюднено лист Папи Франциска, яким він створив при Дикастерії в справах визнання святих «Комісію новомучеників – свідків віри», що з огляду на Ювілей 2025 року, який проводитиметься під гаслом «Паломники надії», покликана опрацювати каталог «усіх тих, хто пролив кров за віру в Христа та свідчення Його Євангелія». Їй доручено продовжити працю, яку з нагоди Великого Ювілею Двотисячоліття ініціював святий Іван Павло ІІ, досліджуючи історії свідків віри ХХ століття. Нова комісія збере відомості про новомучеників, які пролили свою кров за віру після 2000 року.

Дикастерія у справах визнання святих поширила комюніке про те, що 9 листопада 2023 р. в осідку відомства відбулося організаційне засідання комісії. У повідомленні для преси зазначається, що наразі відомо про понад 550 свідків, щодо яких встановлено обставини смерті та їхнє служіння Церкві і Божому людові. Було накреслено напрямні щодо праці та її методології, висловлено заохочення до співпраці за межами складу Комісії, зокрема, коли йдеться про відтворення континентальних, регіональних та національних контекстів, в яких відбувалося пролиття крові та жертвування життя. Було згадано про внесок багатьох вірних Східних Католицьких Церков, з особливим акцентом на Близькому Сході та Азії, а також нагадано про екуменічну цінність мучеництва в широкому сенсі й необхідність брати до уваги багатство свідчення, яке дають християни інших конфесій.

Дикастерія у справах визнання святих в особі її Секретаря та голови Комісії архиєпископа Фабіо Фабене забезпечила Комісію необхідними засобами (людськими та технічними ресурсами) для виконання покладеного на неї завдання. Разом з заступником голови професором Андреа Ріккарді було переглянуто минулі дослідження та висловлено пропозиції щодо майбутніх. Таким чином, в дусі дружної співпраці, комісія готується перейти до безпосередніх досліджень і зустрічі з тими свідками віри, чиє життя і смерть були позначені Євангелієм, любов'ю до найслабших, пошуками миру і протистоянням численним злим задумам, не відмовляючись при цьому від уповання на добро.