Ватикан: у контемплятивний монастир прибули монахині з Аргентини
  • Суб, 06/01/2024 - 10:40

Відновляється затворницьке молитовне життя у монастирі у Ватиканських садах, який заснував святий Іван Павло ІІ і де протягом десяти років після зречення була резиденція Папи-емерита.

Вранці, 3 січня 2024 р., до Ватикану прибули аргентинські бенедиктинки, яких Папа Франциск запросив на молитовне служіння до монастиря «Mater Ecclesiae», розташованого в серці Ватиканських садів, який протягом майже десяти років після свого зречення і до відходу до вічності мешкав Папа Венедикт XVI. Шість монахинь приїхали із абатства Святої Схоластики, що у Вікторії поблизу Буенос-Айреса. Вони відгукнулися на запрошення Святішого Отця, надіслане в жовтні минулого року.

Під опікою Губернаторства Держави-Міста Ватикану

Монахинь, коли вони прибули до Риму, зустрів Президент Губернаторства Держави-Міста Ватикану кардинал Фернандо Верґес Альсаґа, який на світанку вирушив до аеропорту Ф'юмічіно. Згідно з розпорядженням Папи, Губернаторство відповідальне за всі питання, що стосуються життєзабезпечення монастиря Mater Ecclesiae. В Італії монахинь супроводжувала аббатиса Святої Схоластики з Вікторії та ще одна монахиня.

Дім молитви у серці Ватикану

Таким чином, монастир Mater Ecclesiae, який ніколи не переставав бути місцем молитви, знову став обителлю контемплятивних орденів, як того бажав Іван Павло ІІ, який 25 березня 1994 року своєю буллою «La vita contemplativa» канонічно заснував затворницький монастир у Ватикані, «щоб підтримувати Святішого Отця в його щоденній турботі про всю Церкву через служіння молитви, адорації, прослави і спокути, будучи, таким чином, молитовною присутністю в мовчанні та усамітненні». Він назвав комплекс на честь Марії, Матері Церкви, звідси і назва «Mater Ecclesiae». Згідно зі статутом монастиря, що п'ять років тут повинні чергуватися різні чернечі ордени. Останні монахині перебували тут до листопада 2012 року, коли розпочалися реставраційні роботи.

Після своєї відставки, яка набрала чинності 28 лютого 2013 року, Папа Венедикт XVI висловив бажання оселитися в монастирі «Mater Ecclesiae». Після короткого перебування в Апостольському палаці в Кастель Ґандольфо, 2 травня 2013 року Папа-емерит переїхав до монастиря, де жив, продовжуючи богословські дослідження, займаючись музикою та молячись за Церкву та свого наступника до своєї смерті 31 грудня 2022 року.