Ватикан: вшанування Лівійських коптських мучеників, обезголовлених джихадистами у 2015
  • Втр, 13/02/2024 - 12:33

З нагоди першого в Католицькій Церкві відзначення дня спомину 21-го коптського мученика, вбитого за віру в Лівії, яких Папа Франциск включив до мартирологу Римської Церкви, Дикастерія сприяння єдності між християнами організовує екуменічну молитву в базиліці Святого Петра.

 

«Це наші святі, святі всіх християн, святі всіх конфесій і християнських традицій. Вони є тими, що відбілили своє життя в крові Агнця», – цими словами Папа Франциск три роки тому вшанував коптських мучеників, синів Коптської Православної Церкви, які були обезглавлені джихадистами в Лівії 2015 року. Вони були канонізовані Коптською Православною Церквою, а їхня пам’ять вшановується 15 лютого, коли було оприлюднене відео про страту.

Під час візиту до Ватикану Глави Коптської Православної Церкви в травні минулого року Папа Франциск оголосив, що прийняв рішення про включення цих мучеників до Римського мартирологу. «Ці мученики були хрещені не лише у воді та Дусі, але й у кров’ю, кров’ю, яка є насінням єдності для всіх послідовників Христа. З приємністю сьогодні оголошую, що за згодою Вашої Святості цей 21 мученик буде включений до Римського мартирологу як знак духовного сопричастя, яке об’єднує дві наші Церкви», – наголосив тоді Єпископ Риму.

З нагоди першого вшанування в Католицькій Церкві пам'яті 21 коптського мученика з Лівії, Дикастерія сприяння єдності християн організовує у четвер, 15 лютого, екуменічну молитву в базиліці Святого Петра, яку префект кардинал Курт Кох за участі коптського хору. Після цього у Ватиканській фільмотеці відбудеться показ документального фільму «21: Сила віри». 50-хвилинний фільм був знятий під патронатом Його Святості Папи Тавадроса II, Патріарха Коптської Православної Церкви, в рідному селі 21-го мученика.