Вчитись дивитися поглядом Ісуса. Українська різдвяна проща у Ватикані
  • Чтв, 26/12/2019 - 17:28
Вже вшосте українці Італії здійснили різдвяну прощу до ватиканської базиліки Святого Петра.

Не тільки споглядати на новонароджене Боже Дитя у вертепі, але також спробувати дивитися на світ очима Ісуса, йдучи за закликом святого Павла пробуджувати в собі ті самі почуття, що були в Христа. Із таким заохоченням владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, повноважний делегат Апостольського Адміністратора Апостольського екзархату для українців візантійського обряду в Італії, звернувся до прочан, які з різних частин Італії прибули на прощу до базиліки Святого Петра у Ватикані.

У четвер, 26 грудня 2019 р., головний католицький храм знову наповнився мелодійними українськими колядками. Українські паломники з усіх куточків Апеннінського півострова зібралися на вже традиційне різдвяне паломництво, а беручи до уваги той факт, що в Італії це офіційний вихідний день, приїхати змогли представники навіть найвіддаленіших громад.

Божественну Літургію при катедральному престолі очолив владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, з яким співслужили архиєпископ П’єро Маріні, Голова Папського комітету Міжнародних Євхаристійних конгресів, владика Іриней Білик, ЧСВВ, канонік Папської базиліки Пресвятої Марії, священики, що здійснюють служіння у Римі, представники чернечих і студентських спільнот, настоятелі та капелани громад з різних міст. Численні священики уділяли Святе Таїнство Покаяння. Співав хор української громади з Мілану.

Під час проповіді владика Діонісій запросив слухачів «поглянути на навколишній світ очима Немовляти Ісуса», послухати колискову Діви Марії «вухами Ісуса», доторкнутись до ясел «Його рученятами», відучувати запахи, що панували у вертепі. Сам Ісус, навчаючи, закликав учнів «ставати подібними до дітей». Тож під час Різдва ми запрошені спробувати наслідувати почуття Ісуса, почуття Немовляти, які, однак, є тими самими, що супроводжували Христа протягом всього життя, оскільки «існує велика паралель між вертепом і Голготою».

Ініціатива проведення різдвяних прощ українців греко-католиків Італії до Риму зродилася 2011 року в контексті того, що тоді площу Святого Петра прикрашала ялинка з України. Наступними роками українські прочани почергово відвідали всі чотири Папські базиліки, й відтоді надалі щороку збираються в базиліці Святого Петра.

Хоч значна більшість українських греко-католицьких громад Італії дотримуються юліанського календаря, різдвяна Літургія у Ватикані й подальше колядування біля ялинки стали чудовою нагодою познайомити численних прочан з різних куточків світу з духом українського Різдва. Варто згадати, що протягом останніх років поодинокі громади в екзархаті розпочали відзначати нерухомі літургійні свята за новим календарним стилем.