Владика Давид Мотюк: Євхаристія — обов’язок чи джерело радості?
  • Пон, 19/06/2023 - 10:54

«Недільна Євхаристія, день Воскреслого Господа, має силу формувати і змінювати на краще наше християнське життя. Божа сім’я, зібрана за столом Слова і Хліба Життя, преображає нас у святих людей, якими Бог хоче нас бачити. А ми, у свою чергу, можемо допомогти Богові перетворити світ навколо нас на Царство Боже, небо на землі». Єпископ Едмонтонської єпархії та апостольський адміністратор Нью-Вестмінстерської єпархії у Канаді владика Давид Мотюк у межах серії «Ми — люди Євхаристії. На шляху до оновленої любові до Святого Причастя» ділиться власними духовними роздумами про Таїнство Пресвятої Євхаристії та його значення для нашого християнського життя.

Ми — люди Євхаристії

На шляху до оновленої любові до Святого Причастя

Роздуми про Євхаристію владики Давида Мотюка, єпарха Едмонтонського

Червень 2023

Євхаристія: обов’язок чи джерело радості?

Недільна Євхаристія є і завжди буде центром нашого християнського життя. Участь у Євхаристії завжди повинна бути серцем неділі для кожного християнина.

Як нагадує нам святий папа Іван Павло ІІ: «Це фундаментальний обов’язок, який слід виконувати не просто для того, щоб дотримуватися припису, але як щось суттєве» (Апостольське послання «На початку нового тисячоліття»).

Недільна Євхаристія, день Воскреслого Господа, має силу формувати і змінювати на краще наше християнське життя. Божа сім’я, зібрана за столом Слова і Хліба Життя, преображає нас у святих людей, якими Бог хоче нас бачити. А ми, у свою чергу, можемо допомогти Богові перетворити світ навколо нас на Царство Боже, небо на землі.

Оновлюймо наше прагнення дедалі більше наближатися до Божественної Євхаристії.

Якщо ми часто причащаємося, то не за звичаєм чи звичкою, а з любов’ю, щирістю і чистотою серця.

Якщо ми відвідуємо Церкву нечасто або зовсім відпали від неї, повернімося без вагань до нашого Господа, який накрив перед нами царський стіл, бенкет, на якому служать самі ангели, а сам Цар є нашим господарем.

Якщо під час пандемії ми на деякий час віддалилися від Церкви з перестороги, знайдімо способи знову повернутися до бенкетного столу, де Господь бажає нас потішити і нагодувати.

Якщо ми подорожуємо цього літа, не занедбуймо включити до своїх планів відвідини місцевої церкви, насолоджуючись краєвидами та співом місцевої громади, яка збирається за Євхаристійним столом.

Якщо ви плануєте цього літа залишатися вдома, відпочивати і насолоджуватися тим, що може запропонувати літо, включіть до своїх літніх планів насамперед щотижневе відвідування рідної парафії, докладіть додаткових зусиль, щоб запросити дітей та онуків приєднатися до вас, а потім запросіть їх до себе додому, щоб продовжити святкування.

Недільна Євхаристія — це справді серце кожного християнина і християнської родини, те, що слід практикувати не як обов’язок, а як джерело радості. Господь справді бажає бути частиною нашого життя, допомагаючи нам зростати в любовних стосунках з Богом і один з одним.

Ми є людьми Євхаристії.

Бажаю вам благословенного і приємного літа! До зустрічі у вересні.

† Давид Мотюк,
єпарх Едмонтонський,
апостольський адміністратор Нью-Вестмінстерської єпархії