Апостольський нунцій у США: місія Дзуппі дає надію
  • Птн, 21/07/2023 - 12:45

Архієпископ Крістоф П’єр поділився в інтерв’ю з Vatican News враженням про відвідини Вашингтону президентом Італійської єпископської конференції, якого в рамках його миротворчої місії у вівторок прийняв президент США в Білому домі. За словами нунція в США, вже від початку є сприйнятливість до вирішення найболючіших ситуацій, спричинених війною в Україні.

Київ, Москва, Вашингтон – це траєкторія миру за серцем Святішого Отця та місія, яку виконує кардинал Маттео Дзуппі від імені Папи Франциска.

Зустріч кардинала Дзуппі з президентом Байденом є важливим кроком у місії папського посланця, щоб допомогти прокласти шлях до справедливого миру в Україні. Що ви думаєте про цю зустріч?

Мій погляд збігається з місією та поглядом кардинала Дзуппі. Відомо, що ця місія є спробою запропонувати перспективу миру з точки зору Церкви. Вона має бути внеском Католицької Церкви і, особливо, Святішого Отця у вирішення цієї жахливої ​​реальності війни. Зустріч кардинала і президента була дуже гарною. Пізніше кардинал поспілкувався з деякими парламентаріями, щоб поінформувати їх головним чином про те, що він робить конкретно: про його різноманітні зустрічі в Україні та росії, а також про бажання Папи особисто зробити внесок для досягнення миру.

Президент Байден дуже уважно слухав, він також висловив задоволення ініціативою Папи Франциска, місією кардинала. Дзуппі рішуче наполягав на тому, що ми, як Церква, хочемо зробити власний внесок, але не маємо потенціалу вирішити всі проблеми відразу. Нам відома їхня складність. Тому він наполягав на гуманітарному вимірі та на бажанні Святішого Отця сприяти всіма можливими способами, особливо з огляду на ситуацію дітей, вивезених з України до росії.

Думаю, що скрізь – маю на увазі тут, на різних зустрічах, які мав кардинал, – стало зрозуміло, що люди дуже чутливі до цього виміру миру і готові допомогти.

З дипломатичної точки зору, наскільки важливий внесок Святого Престолу в зусилля з пошуку шляху до миру?

Який внесок Церкви в життя світу? Святий Престол є частиною світу і наслідки війни жахливі для населення. Я говорю про біженців, людей, які загинули, травмованих, особливо про становище дітей. Але як дипломати ми відомі тим, що працюємо крок за кроком. Ми робимо перший крок, коли це можливо. Одним із цих кроків є саме те, що робить кардинал Дзуппі, не претендуючи на те, що все вирішує. Ми маємо велику надію на майбутнє.