Маловідома історія про те, як масони намагались вбити Дона Боско
  • Срд, 31/01/2024 - 16:35

Історія пам’ятає, як сильно масони ненавиділи св. Івана Боско, засновника салезіан, чиє свято Церква відзначає 31 січня, однак менш відомими є їхні спроби вбити його.

Два замахи на Боско, замовлені масонами, можна знайти в «Біографічних спогадах Дона Боско» і було описано в Салезіанському бюлетені від 1 червня 1980 року, офіційному виданні Салезіанської родини, пише CNA.

Згідно з цими розповідями, колишній учень Боско на ім’я Алессандро Дассо з’явився біля воріт наприкінці червня 1880 року з проханням поговорити зі священником.

"Його очі були сповнені болю", - йдеться в розповіді. «Дон Боско прийняв його зі своєю звичайною добротою», але, зіткнувшись із «зростаючим хвилюванням» юнака, засновник Салезіанської родини запитав його: «Чого ти хочеш від мене? Говори! Ти знаєш, що Дон Боско любить тебе».

При цих словах Дассо «впав на коліна, розплакався та ридав» і відкрив правду.

Як він розповів, молодий чоловік був масоном, і ця група засудила Дона Боско до смерті. Було обрано імена дванадцяти чоловіків, які мали виконати наказ.

Дассо сказав Дону Боско, що «я повинен був бути першим, тільки я! І ось чому я прийшов! Я ніколи цього не зроблю. Я стягну на себе помсту інших; розкриття таємниці - це моя смерть, я знаю, що зі мною покінчено. Але вбивати Дона Боско — ніколи!»

Зізнавшись, у чому полягала його місія, хлопець викинув зброю, яку ховав, на підлогу.

Незважаючи на спроби Боско втішити його, молодий чоловік швидко вийшов з дому. 23 червня Дассо намагався покінчити з життям, кинувшись у річку По, але його вчасно врятували поліцейські.

Через деякий час Боско допоміг йому втекти з Італії, і він переховувався «до кінця своїх днів», згідно з оповіддю салезіян.

Через кілька місяців, у грудні 1880 року, ще один молодий чоловік прийшов у гості.

«Зловісний» блиск в очах юнака викликав у святого священника «дуже мало довіри», розповідає історія. Молодий чоловік виглядав «високим і могутнім чоловіком» і, поки він говорив, «з його кишені на диван вислизнула маленька шестистрілка».

Чоловік не зауважив як священник поклав руку на зброю і повільно поклав її до кишені. Молодий чоловік намагався знайти пістолет у власній кишені, але марно і виглядав здивованим.

«Що ви шукаєте, сер?», - спокійно запитав його Боско. Збентежений юнак відповів: «У мене в кишені щось було... Але куди воно поділося?»

Згідно з оповіданням, «Дон Боско, швидко підійшовши до дверей і поклавши ліву руку на ручку, щоб підготуватися їх відкрити, направив на нього пістолет і, не сердившись, сказав: «Це інструмент, який ви шукали, чи не так? Побачивши це, негідник був приголомшений». І він «намагався вихопити свій револьвер. Але Дон Боско наполегливо сказав йому: «Іди, геть звідси негайно! І хай тебе Бог помилує!»

«Тоді він відчинив двері й попросив декого з тих, хто був у передпокої, супроводжувати цього чоловіка до воріт. Нападник вагався, але Дон Боско сказав йому: «Забирайся геть і не повертайся!» І юнак, який хотів покінчити з життям священника, пішов разом з іншими супутниками, які чекали на нього надворі.