Теологія Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії
  • Птн, 08/12/2023 - 16:48

Що Церква святкує у день Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії? Ми святкуємо подію, коли подружжя Йоакима і Анни зачало дитину – Марію. Ми святкуємо у літургійному році акт зачаття дитини. Ця дівчинка була вбережена від будь-якого впливу первородного гріха від моменту зачаття. Якою чистотою, плідністю і радістю мало відрізнятися подружнє ложе двох земних реальних людей, яке дало такий плід!

Варто зазначити, що чистота і неторкнутість гріхом жодною мірою не були заслугами самої Марії чи її батьків. Сам Христос був Відкупителем своєї Матері, вона стала досконалим плодом Його Відкуплення. А якщо Він, який поза часом і простором, виявився таким «ефективним», що плід Його Відкуплення проявився ще у часі перед Його приходом, то наскільки більше це дає підстави нам, чоловікам і жінкам третього тисячоліття, сподіватися на плоди Відкуплення в нашому житті? У цей день і ми отримуємо запрошення хотіти відчувати силу благодаті у нашому щоденному житті, у наших ранах, помилках і боргах.

8 грудня 1854 року у базиліці св. Петра у Римі відбулася неординарна подія. Папа Пій ІХ проголосив догму про Непорочне Зачаття Пресвятої Діви Марії. Свідки розповідали про потужний сонячний промінь, який прорізав хмари на небі, пройшов крізь вікно базиліки і яскраво освітив самого Папу. Свій містичний досвід, отриманий у цей час, Пій ІХ описав як проникнення в його дух непорівнянної чистоти Пречистої Діви, при якому він пережив неземне захоплення, яке можна отримати лише в небі. Його біограф написав також, що не боїться ствердити, що Папа отримав особливу благодать не вмерти від солодкості і глибини вражень досвіду зустрічі з красою і чистотою Непорочної Діви.

Нехай Марія, Пречиста, Непорочна і Благословенна, Своєю потужною присутністю дарує і нам, вигнаним дітям Єви, досвід неба вже нині!

 

Орися Уська, д-р теології