Знайдено приватний лист Рональда Рейгана, в якому він намагався навернути на християнство свого тестя
  • Чтв, 20/09/2018 - 16:22

Президент США Рональд Рейган писав до свого тестя, котрий перебував при смерті, сподіваючись, що старий чоловік віддасть своє життя Христові перед тим, як відійде з цього світу. Про це стало відомо з нещодавно опублікованого листа, знайденого серед архівів його дружини Ненсі.

Рейган євангелізував Лояла Дейвіса, вітчима своєї другої дружини Ненсі (Дейвіс) Рейган, котрий був атеїстом. Він розповідав про чудеса, пов’язані з життям в Христі, а також про те, що Христос народився від Діви Марії.

«Лояле, ви з дружиною Ідіт пізнали велику любов – набагато більшу, ніж багатьом було дано», - писав Рейган. – «Ця любов не завершиться з кінцем цього життя. Нам було обіцяно, що це лише частина життя, і що на нас чекає набагато більше життя, набагато більша слава. Вона чекає на вас обох одного дня, і все, що вимагається від тебе – повірити і сказати Богові, що ти віддаєш себе у Його руки».

Дейвіс, відомий нейрохірург, помер 19 серпня 1982 року.

Як пише колумністка «Washington Post» Карен Тамулті, президент переживав за душу Дейвіса. Він написав листа у дні напередодні смерті Дейвіса.

Особистий лист президента 36-річної давності не входить до публічно доступних експонатів Президентської бібліотеки Рональда Рейгана. Карен Тамулті натрапила на цього листа, датованого 7 серпням 1982 року, на початку цього року серед особистих речей Ненсі Рейган, коли проводила дослідження біографії покійної першої леді. Бібліотека також дозволила «Washington Post» опублікувати листа повністю в колонці пані Тамулті.

«Дорогий Лояле», - писав президент, - «сподіваюсь, Ти пробачиш мені за це, але я хотів написати тобі з того моменту, як ми розмовляли по телефону. Я розумію, під яким тиском ти зараз перебуваєш, але від усього серця вірю, що для цього є допомога».

Чи молитви співпрацівників і невідомих осіб доклались до того, що болюча виразка Рейгана зникла?

У листі Рейган поділився історією про те як він місяцями потерпав від виразки, яка мучила його тоді, коли він був губернатором Каліфорнії перший рік. Симптоми хвороби, що змінювались від постійного болю до різких нападів, одного дня зникли невідомим чином.

Одного дня він переглядав свою пошту, і перші два листи були від окремих незнайомців, котрі написали йому, що входять до молитовної групи, яка регулярно збирається помолитись за нього.

Рональд Рейган також написав своєму тестеві, що невдовзі один з його працівників, молодий хлопчина, зайшов до нього в кабінет по справах, а виходячи сказав: «Губернаторе, можливо, Вам буде цікаво знати, що ми з деякими нашими працівниками збираємось вранці перед роботою і разом молимось за Вас».

«Співпадіння?», - запитує Рейган. – «Не думаю».

Далі він пояснив своєму тестеві, що через кілька тижнів його лікар був здивований, бо в Рейгана не те, що більше не було виразки, а й взагалі не було сліду того, що вона коли-небудь була.

«В Біблії є такі рядки», - пише Рейган, - «Де двоє чи більше зберуться в Моє ім’я, там і Я буду».

«Лояле, я знаю, що ти відчуваєш – ти сумніваєшся, однак чи можу я ще трохи понав’язуватись?», - питає Рейган свого тестя.

Він продовжив, описуючи як про прихід Месії пророки говорили ще за 700 років до народження Христа, включаючи те, що Він народиться в убогому місці, проголосить Себе Сином Божим і за це Його вб’ють.

За його словами, було всього 123 конкретних пророцтв про життя Христа, і усі вони здійснились. І навіть якщо на той час про розп’яття нічого не знали, було передбачено, що Ісуса приб’ють цвяхами до дерев'яного хреста.

«І одним з пророцтв було те, що Він народиться з Діви», - пише Рейган. – «Знаю, що тобі, як лікареві, це, мабуть, найважче сприйняти. Єдина відповідь, яку можна дати: це – чудо».

«Але, Лояле, мені це не видається таким чудом, як сама історія Його життя», - продовжив президент.- «Або Він був тим, ким Він казав, що Він є, або ж Він був найбільшим фальсифікатором і шарлатаном у світі».

«Але чи брехун і фальсифікатор пішов би на таку смерть, адже усе, що Йому треба було для того, щоб спасти своє життя – це визнати, що Він брехав?», - питає він.

«Чудом є те, що молодий чоловік, віком 30 років, без повноважень вченого чи священика почав проповідувати на кутах вулиць», - пише Рейган про Ісуса в листі. – «Він не мав нічого, крім одягу, в який був вбраний, і не подорожував далі, ніж в радіусі менше ста миль навколо».

«Він робив це лише впродовж трьох років, а потім його вбили як звичайного злочинця», - пише президент. – «Однак, впродовж двох тисяч років Він… мав більший вплив на світ, ніж усі вчителі, науковці, правителі, генерали та адмірали усіх часів разом взяті».

Потім Рейган цитує Івана 3,16, розповідаючи про Божу обітницю вічного життя для тих, хто прийме Його Сина: «Бо Бог так полюбив світ, що дав свого Сина єдинородного, щоб той, хто увірує в Нього, не загинув, а жив життям вічним».

«Нам дано обіцянку, що усе, що нам слід зробити – це попросити Бога, в ім’я Ісуса, допомогти тоді, коли ми зробили усе, що в наших силах – коли наші сили і спроможності вичерпались, і тоді ми отримаємо цю допомогу», - пише Дейвісу Рональд Рейган. – «Ми повинні лише довіритись і повірити в Його безкінечну доброту та милосердя».

Переклад: «Католицький оглядач» за матеріалами «LifeSiteNews»