База григоріанського хоралу в Інтернеті: 7 тис. годин звуку, ноти і тексти пісень
  • Срд, 03/06/2020 - 16:04

Французькі бенедиктинки створюють в Інтернеті повну базу звуків григоріанського хоралу. Проект запустили 31 травня і він  вже містить 7 тис. годин звукозаписів. Їхня підготовка зайняла три роки. Доступними є не тільки звуки, але й синхронізований нотний запис, оригінальний латинський текст та переклад сучасними мовами.

Ініціатором проекту є американський музикознавець та видавець Джон Андерсон, який залучив до співпраці бенедиктинок з Жука в Провансі. Він встановив у їхній каплиці вісім мікрофонів та пристрої звукозапису. Упродовж трьох років 45 монахинь щодня записували всі свої молитви таким чином. Команда музикознавців та медієвістів синхронізувала їх із нотами, текстом та перекладами. Вона також підготувала необхідні пояснення та коментарі для тих, хто менш обізнаний з цією темою.

Задум авторів проекту – зробити григоріанський хорал доступним для найширшої аудиторії, адже, як нагадує Андерсон, це основи всієї західної музики. Він розповів, що кілька днів супроводжував сестер у записах. «Це надзвичайно красиво. Половину дня вони проводять у церкві, моляться та співають. Вони роблять це щодня, впродовж усього життя, що стає як одна довга пісня. Молитва та спів заповнюють їхній час, але й формують його», – каже американський музикознавець.

Назва проекту: Neumz, походить від слова «neumy», що означає первинний нотний запис григоріанського хоралу. База звуків доступна в пілотній формі в Інтернеті (www.neumz.com). Готуються мобільні додатки. Частковий доступ до звуків буде безкоштовним, а повний за певну плату. Виручені кошти підуть на утримання філіального монастиря бенедиктинок в Африці.