Блаженніший Святослав у Перемишлянах: «Моліться за священиків, бо їм важливо відчути любов та підтримку мирян»
  • Чтв, 23/05/2019 - 09:52

Необхідно передусім свідчити Боже Слово до сучасної людини, тобто що саме Всевишній хоче промовити до людини в певний момент. Тому вірянам варто молитися за своїх душпастирів, щоб вони також відчували любов та підтримку у своїй діяльності й служінні.

На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, у своєму слові до духовенства й прочан під час Архиєрейської Божественної Літургії у храмі Святого Володимира та блаженного священномученика Омеляна Ковча у середу, 22 травня 2019 року. Адже цього дня на запрошення Предстоятеля відбувається щорічна проща духовенства Української Греко-Католицької Церкви до Перемишлян, що на Львівщині, щоб вшанувати блаженного священномученика Омеляна Ковча, який душпастирював у цьому місті.

«Слово Боже фокусує очі нашого серця на особі Ісуса Христа, який перебуває в Єрусалимському храмі. Він стоїть у храмі і навчає, — розповідає Глава Церкви. — Храм — це було єдине місце, де ізраїльтянин міг стати перед Божим обличчям, де можна було принести Богові жертву, зокрема жертву примирення, перепрошення за гріхи, але теж і жертву сопричастя і поєднання».

«Ісус промовляє: “Моя наука не Моя, а того, хто послав Мене”. Що це означає? Святий Амвросій говорить, що йдеться не так про якусь науку, доктрину, вчення чи набір фактів, а про повноту божества, яке Ісус носить у своєму людському тілі. Джерелом цього божества є Отець, бо в Ньому це божество перебуває, як у джерелі. А це божество у воплоченому Христі перебуває, як у криниці», — переконаний архиєрей.

За словами духовного лідера греко-католиків, Спаситель не просто промовляє, а передусім свідчить Боже Слово. Ба більше, Він закликає нас до єдності у священстві: «Я заохочую вас, дорогі отці, плекати дух священичого братства, солідарності й взаємної підтримки. Гуртуйтеся у братства, служіть соборові Літургії… Передусім збирайтеся для читання Божого Слова й роздумування над ним».

«Живіть тим словом, яке проголошуєте, і дотримуйтеся його», — розповідає Предстоятель Церкви про рецепт мудрості та знань для душпастирів.

Блаженніший Святослав зазначив, що блаженний священномученик Омелян Ковч є важливою постаттю в нашій Церкві та прикладом для наслідування. Адже він своїм служінням показував, що означає бути з народом у різних обставинах та віддавати себе сповна.

«Для того щоб гідно вшановувати кожного святого, ми вшановуємо його мощі. А ви знаєте, який спосіб вшанування мощів о. Омеляна Ковча? Це попіл з крематорію Майданека. Мені доводилося передавати ці мощі. Це щось унікальне. У цих мощах ми можемо побачити ікону його життя: усе те, що він робив, було так перемішане з життям тих, до кого його послав Господь Бог, що навіть його прах перемішаний із прахом тих, кому він до останнього свого подиху служив. І цей порох свідчить нам про цього великого мученика», — наголосив архиєрей.

Крім того, Глава УГКЦ закликав плекати в собі мудрість і передавати мирянам насамперед Боже Слово, а не своє: «Готуючись до проповіді, пам'ятайте, що вашим завданням є проголосити Слово Боже, яке ви повинні відчути, слухаючи і читаючи його щодня, живучи з народом його життям і болівши його болями. Саме тоді ви почуєте, що хоче сказати Бог своєму народові».

«Моліться за ваших священиків. Адже це велика благодать Божа, коли Він посилає робітників до своїх виноградників, — звернувся наприкінці до мирян Блаженніший Святослав. — Отцям важливо відчути любов і підтримку мирян».

Зауважимо, що Предстоятель висловив слова вдячності всім за організацію прощі, а також тим, хто взяв у ній участь.

Нагадаємо, що цього року Україна й Українська Греко-Католицька Церква урочисто згадує 75-ті роковини мученицької смерті блаженного священномученика Омеляна Ковча, який знаний на весь світ як парох Майданека. Десять років тому Блаженніший Любомир проголосив цього славного душпастиря — героя душпастирського служіння нашої Церкви — Покровителем душпастирів УГКЦ.