Директор Морського Апостоляту розповів семінаристам про душпастирство морського капелана
  • Срд, 01/07/2015 - 14:35

Директор Морського Апостоляту о. Олександр Смеречинський поінформував учасників курсу місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання про специфіку душпастирства морського капелана. 

Він розповів про історію виникнення Морського Апостоляту, який на сьогодні охоплює 420 портів. І відзначив, що УГКЦ тривалий час не мала доступу до моря, тож є найбільш молодою у цій мережі. “У 1994 рік наш священик відслужив першу літургію в Одеському порту для команди з філіппінського судна. Відтоді ведемо відлік нашої діяльності з моряками”, - зазначив о. Олександр.

Він відзначив, що на сьогодні капелани УГКЦ активно працюють з моряками в Одеському, Іллічівському і Південному портах. Через події в Криму Морський Апостолят вимушений був тимчасово припинити свою діяльність в Ялті і Керчі.

“Весь світ залежний від моря. 90% того, що вас оточує чи ви тримаєте в руках, – залежить від морських перевезень. В морі працює 1,2 млн моряків. Ми є найбільшою морською нацією в Європі – 15 тисяч українців-моряків. Опікуватися моряками - це наш обов'язок”, - наголосив директор Морського Апостоляту.
Отець Олександр розповів, що морські капелани в Одесі кожного дня відвідують всі кораблі, які входять в порт.

“Моряк перебуває у чужій країні, він нічого не знає. Різноманітні служби – митники, прикордонники – всі щось хочуть від моряка. Але він має якісь свої проблеми, труднощі, переживання. Тож ми намагаємося вирішити і полагодити всі проблемні питання. Це соціальна праця, і після того, як моряк виявить бажання чи потребу, настає момент душпастирства”, - зазначив о. Олександр Смеречинський.