Папа з нагоди місійного дня: Разом з молоддю несімо всім Євангеліє
  • Нед, 21/10/2018 - 11:45

У передостанню неділю жовтня відзначається Всесвітній день місій. Своє послання з цієї нагоди Папа Франциск присвятив молоді

«Разом з молоддю несімо всім Євангеліє» – такою є тема послання Папи Франциска з нагоди Всесвітнього дня місій, що відзначатиметься 21 жовтня 2018 року, збігаючись із цьогорічним Синодом Єпископів у Ватикані на тему «Молодь, віра та розпізнавання покликання». Звертаючись до юнаків і дівчат, Святіший Отець зазначає, що хоче разом з ними замислитися над місією, яку Ісус довірив їм: «Тим, що спонукає мене нав’язати діалог з вами, щоб промовляти до всіх, є переконаність у тому, що християнська віра завжди є молодою, коли відкривається на місію, яку нам вручає Христос».

Життя – це місія

За словами Глави Католицької Церкви, кожна людина «є місією» й саме задля цього живе на землі. Бути «привабленими» та «посланими» – це дві спонуки, які наше серце, «насамперед, тоді, коли молоде віком», відчуває, як «внутрішні сили любові, що обіцяють майбутнє та підштовхують вперед наше існування».

«Переживати з радістю власну відповідальність за світ – це великий виклик. Мені добре відомі світло й тіні буття молодими, й коли згадую про свою молодість та сім’ю, – пише Папа, – то пригадую інтенсивність надії на краще майбутнє. Той факт, що ми перебуваємо в цьому світі не з огляду на власне рішення, допомагає нам збагнути, що існує ініціатива, яка нас випереджує та є спонукою нашого існування».

Звіщаємо вам Ісуса Христа

Святіший Отець зазначає, що звіщаючи те, «що вона безкорисливо отримала», Церква може поділитися з молоддю «шляхом та істиною, що ведуть до сенсу життя на цій землі». Христос, Який умер та воскрес за нас, пропонує Себе нашій свободі, спонукаючи «шукати, відкривати та звіщати цей справжній та повноцінний сенс».

«Дорога молоде, не бійтеся Христа та Його Церкви! В них перебуває скарб, який наповняє радістю та життям. Говорю це з власного досвіду: завдяки вірі я знайшов підґрунтя до своїх мрій та сили, щоб їх здійснити», – пише Папа, підкреслюючи, що для того, хто перебуває з Ісусом, «зло є спонукою любити ще більше». Слід запитувати себе: «А що зробив би Христос на моєму місці?».

Передавати віру аж до кінців землі

Святіший Отець нагадує молодим людям, що через дар Хрищення також і вони стали «живими членами Церкви», тому місія нести всім Євангеліє належить кожному. Зростання в благодаті віри єднає нас з «течією поколінь свідків», де мудрість досвідченого «стає свідченням та заохоченням для того, хто відкривається на майбутнє», а «новизна молодих» стає «підтримкою та надією для тих, які наближаються до мети своєї мандрівки».

Такими чином, як зазначає Глава Католицької Церкви, передавання віри, що є «серцем місії Церкви», відбувається через «заразливість» любові. Таке передавання віри потребує відкритих сердець та породжує зустріч, свідчення, звіщення, взаємоподіл у любові з усіма тими, хто далекий від віри.

«Краями землі», до яких послані Христові учні, Папа називає «людські, культурні й релігійні середовища, які ще чужі Ісусовому Євангелію». У цьому, за його словами, полягає те, що називаємо «missio ad gentes». «Найбільш спустошеною периферією людства, що потребує Христа, є байдужість до віри чи, навіть, ненависть до Божественної повноти життя», – додає він, підкреслюючи, що кожні матеріальні чи духовні злидні, будь-які прояви дискримінації є «наслідком відкинення Бога та Його любові».

«Краї землі, дорогі юнаки й дівчата, є для вас сьогодні дуже відносними та дедалі доступнішими. У цифровому світі соціальні мережі, які нас пронизують та огортають, стирають кордони, касують межі та відстані, зменшують відмінності. Все здається в межах досяжності, близьким і безпосереднім. Однак, без захопливого дару наших життів, можемо мати міріади контактів, але ніколи не зануримося в справжню спільність життя. Місія до краю землі вимагає дарування себе в покликані, даному нам Тим, Який поставив нас на цій землі. Наважуся сказати, що для молодої людини, яка хоче йти за Христом, суттєвим є шукання та прийняття власного покликання», – зазначає Святіший Отець.

Свідчити любов

Папа складає подяку всім тим церковним організаціям, які допомагають юнакам і дівчатам «особисто зустрітися з Христом у Його Церкві». Чимало молодих людей знаходять у місіонерському волонтерстві спосіб служити «найменшим», свідчачи радість, що випливає з любові та буття християнами.

«Ці форми церковного досвіду спричиняються до того, що формування кожного стає не лише приготуванням до власного професійного успіху, але розвитком та дбанням про Господній дар з метою краще послужити іншим», – зазначає Святіший Отець.

Ніхто не є настільки убогим, що не може поділитися тим, чим є

Наприкінці свого послання Глава Католицької Церкви згадує про важливу діяльність Папських Місійних Організацій, які, за його словами, «зродилися з молодих сердець» з метою «підтримувати звіщення Євангелія» всім народам, «роблячи внесок у загальнолюдське та культурне зростання багатьох людей, спраглих Істини».

«Молитви й матеріальна допомога, великодушно надана та розповсюджувана через Папські Місійні Організації, допомагають Святому Престолу робити так, щоб ті, які отримують її для своїх потреб, у свою чергу, були спроможними давати свідчення в своєму середовищі. Ніхто не є настільки бідним, щоб не могти поділитися тим, що має, але ще перед тим – поділитися тим, ким він є», – пише Святіший Отець, повторюючи слова, сказані молоді в Чилі: «Ніколи не думай, що не маєш нічого, щоб дати, або що нікого не потребуєш. Чимало людей потребують саме тебе».