Папа: Затворницьке життя не звужує серце, а робить його чутливішим
  • Пон, 22/01/2018 - 09:06

«Коли вірно живемо своїм покликанням, життя стає звіщенням Божої любові», – сказав Папа Франциск, зустрічаючись у неділю, 21 січня 2018 р., із затворницькими монахинями Перу, закликавши їх «не переставати давати це свідчення». Зустріч відбулася в контемплятивному монастирі Сестер Назаретянок в Лімі, при санктуарії Господа Чудес, де зібралися монахині також і з інших монастирів.

Молитовна зустріч відбулася у формі богослуження Третього Часу, під час якого прозвучали слова святого Павла з Послання до Римлян про те, що ми отримали дух усиновлення, який вчинив нас Божими дітьми. За словами Святішого Отця, цих кілька слів вміщають в собі «багатство кожного християнського покликання», яким є радість, що випливає із усвідомлення себе Його дітьми. Цей досвід підтримує наше життя та спонукає до вдячної відповіді.

«Вашим привілейованим шляхом для того, щоб відновлювати цю впевненість, є життя в молитві, спільнотній та особистій. Вона є ядром вашого споглядального життя та способом зростання в досвіді любові, який підтримує нашу віру», – сказав Папа, звертаючи увагу на те, що ця молитва завжди має місіонерський характер, тобто намагається єднатися «з братами і сестрами в різних обставинах, в яких вони перебувають, і молитися за те, щоб їм не забракло любові та надії».

За словами Святішого Отця, життя в клавзурі не ув’язнює і не звужує серце, але «розширює його завдяки взаєминам з Господом», роблячи його здатним «по-новому відчувати біль, страждання та розчарування багатьох братів і сестер, які стали жертвами тієї “культури відкинення” нашого часу».

«Благальна молитва, що звершується у ваших монастирях, синхронізується з Серцем Ісуса, Який благає Отця, щоб ми були одно, аби світ увірував», – вів далі Папа, наголошуючи на тому, що ми дуже потребуємо єдності у Церкві, єднатися у вірі, надії та любові, й закликав монахинь молитися в цьому наміренні, а також розвивати братерське життя, аби «кожен монастир був маяком, що проливає світло серед поділів».

«Дорогі сестри, хочу, би ви знали одну річ: Церква потребує вас, а не просто толерує. Церква потребує вас, аби ви своїм вірним життям були маяками й показували Того, Який є дорогою, істиною і життям, єдиного Господа, Який надає повноту нашому існуванню», – підсумував Святіший Отець, просячи молитися за Церкву, за пастирів, за родини й за страждаючих, а також за навернення тих, які чинять зло.

Із санктуарію Господа Чудес Глава Католицької Церкви від’їхав до катедрального собору, де відбулося вшанування перуанських святих. Папа проказав спеціальну молитву.