Парламент Ірландії прийняв закон про легалізацію абортів
  • Птн, 12/07/2013 - 17:36

Вранці 12 липня, після довгих і запеклих дебатів, ірландський парламент проголосував (127 голосів «за», 31 – «проти») на користь так званого Закону про захист життя під час вагітності, який, за деяких обставин, легалізує в Ірландії раніше заборонені аборти.

Зокрема, аборт буде дозволений в таких спірних випадках, як ситуація, коли мати стверджує, що вона схильна до суїциду.

Тільки 5 членів партії Fine Gael, яка має парламентську більшість, розійшлися з прем'єр-міністром Ендою Кенні, який не дав згоди на індивідуальне голосування з цієї проблеми, виходячи з міркувань совісті. При цьому ці п'ятеро «опортуністів» були автоматично виключені з партії. Одна з цих п'яти – 33-річна Люсінда Крейтон (Lucinda Creighton) – також пішла у відставку з посади ірландського міністра з європейських справ.

«Я думаю, що компроміс важливий для будь-якої коаліції, – сказала Люсінда Крейтон. – Я розумію, що ми пішли на компроміс з економічних питань, соціальної політики і так далі. Але коли справа доходить до чогось, що є питанням життя і смерті, принаймні наскільки я це розумію, думаю, що вже неможливо піти на компроміс».

Відомо також, що Sinn Féin, четверта за чисельністю політична партія Ірландії, тимчасово відсторонила одного законодавця із свого складу, який також проголосував проти білля про аборти, повідомило інформаційне агентство CWN.

Проти прийняття закону активно виступала Католицька Церква Ірландії, думку якої, однак, парламентарії не взяли до уваги.

За матеріалами: www.sedmitza.ru