Рада Хрущова і Іван XXIII
  • Птн, 19/08/2016 - 11:57

З нагоди недавньої смерті журналістки Ради Аджубей, дочки Микити Хрущова, в газеті «Оссерваторе Романо» опубліковано нарис про її зустріч з Папою Іваном XXIII. Вона відбулася 7 березня 1963 року. Папа Ронкаллі прийняв Раду на аудієнції разом з чоловіком Олексієм Аджубея, також журналістом. Згадуючи цю зустріч, Рада розповідала, що до останнього моменту вона не знала, чи відбудеться аудієнція: «Ми з чоловіком були присутні на врученні премії Бальцана, а в кінці церемонії нас супроводили в бібліотеку, де вже чекав Папа ... Ми передали Івану XXIII лист від мого батька, в якому той виражав схвалення його зусиль в справі миру». У відповідь Папа також вручив подружжю лист з побажаннями «майбутнє кроків до зближення».

Рада Хрущова згадувала, як Папа Ронкаллі згадав про те, що і він, і Микита Хрущов були із сільської родини, і про загальний досвід двох світових воєн. Папа запитав, як звуть її дітей, і зазначив: «Іван - Джованні, як я». Святіший Отець подарував гості вервичку, а її чоловікові - медальйони, викарбувані з нагоди Другого Ватиканського собору. «В кінці він проводив нас до виходу, - згадує Рада Аджубей, - а то, що було потім, відомо: насправді все, що Іван XXIII хотів нам повідомити, він незабаром добре висловив в енцикліці Pacem in terris».

На наступний день, 8 березня, на сторінках «Оссерваторе Романо» з'явилося інформаційне повідомлення про зустріч Папи Івана XXIII з Олексієм Аджубея, головним редактором газети «Известия», і дружиною, з уточненням: вони самі висловили бажання зустрітися зі Святішим Отцем.