Св. Марія Горетті - покровителька дівчат, дів, жертв зґвалтування
  • Срд, 06/07/2022 - 11:37

Народилася Марія (1890–1902) в італійському містечку Корінальдо, неподалік від Анкони. Багатодітна сільська сім’я Луїджі й Ассунти Горетті кілька разів переїжджала в пошуках ліпшого прожитку.

Марія приступила до миропомазання, коли їй було тільки 6 років, а Святе Причастя прийняла лише в рік смерті. Удома отримала християнське виховання, яке зводилося до основних молитов, заповідей і розповідей про життя Ісуса. Не мала освіти, була тиха та працювала в господарстві, як і всі тогочасні діти. Після смерті батька мати мусила весь час віддавати роботі в полі, тож на плечі Марії, якій було лише 10 років, цілковито лягли догляд за молодшими дітьми й домашня праця.

Свята дуже довіряла Божому Провидінню й цим не раз підтримувала матір у тяжких ситуаціях. Часто брала до рук вервицю, аби молитися за тата.

Горетті ділили будинок із сім’єю Серенеллі – батьком і сином Алессандро. Попри скрутне становище обох родин, спілкування не лагодилося, а часом було напружене. Юний Серенеллі ще й почав підстерігати Марію, аби схилити її до гріха нечистоти. Усі спроби закінчувалися невдачею, дівчинка втікала й робила все можливе, щоби його уникати. Улітку 1902 року, поки всі працювали на полі й біля молотильні, Алессандро силоміць затягнув Марію до кухні й намагався зґвалтувати. Проте вона опиралася, захищаючи цноту. Розлючений юнак завдав дівчинці 14 ножових поранень і залишив на підлозі, вважаючи, що вона померла. Ассунта знайшла доньку й негайно відвезла до лікарні, проте врятувати її вже було неможливо. Марія перебувала в агонії майже добу. Ненадовго дійшовши до тями, вона промовила слова прощення та прийняла таїнства.

Канонізаційний процес розпочався завдяки ордену пасіоністів. Проголошена святою 1950 року, Марія стала символом чистоти і цнотливого життя. Її тіло зберігається нетлінним.

Зображають святу в селянському білому вбранні. Атрибути – букет лілій і пальмова гілка, символи чистоти й мучеництва.

Покровителька молоді, дівчат, дів, жертв зґвалтування.

 

Джерело: Католицький медіа-центр